Tempera

Jeanne de Jong 't Kost me de Kop Tempera Grassa op Schedel Reebok
Tempera komt van het Italiaanse werkwoord temperare, wat mengen of roeren betekent. Eitempera wordt gemaakt van verse eieren. Door de dooier van het eiwit en de dooierzak te ontdoen en te vermengen met water en een beetje azijn krijg je een bindmiddel dat erg geschikt is om er pigmenten mee ‘vast te plakken’ op een ondergrond. Het eimengsel wordt met goed gewreven pigmenten vermengd. Soms wordt er ook olie aan toegevoegd. Tempera is dan ook een echte ‘emulsieverf’, dat wil zeggen dat er zowel water als olie in zit en dat die beiden goed met elkaar vermengd zijn. Het is een verfsoort die je met water oplost, maar die als hij droog is, niet meer met water te verwijderen is.

Men schildert met eitempera meestal op houten panelen waarop een zelfgemaakte ondergrond van krijt en lijm wordt gezet. Tot ongeveer 1500 was eitempera dé verf waarmee werd geschilderd. Alle iconen, maar ook alle bekende werken van Renaissancemeesters als Botticelli en Mantegna zijn geschilderd met eitempera. Ook Michelangelo en Leonardo da Vinci schilderden veel met deze verfsoort. Na 1500 nam de uit Vlaanderen afkomstige olieverf het over van eitempera. Het raakte eeuwenlang in de vergetelheid. Tegenwoordig gebruiken steeds meer kunstenaars deze bijzondere verfsoort. Met eitempera kun je heel gedetailleerd en fijn schilderen. Ook zijn de kleuren van tempera bijzonder helder en krachtig. Veel sterker en helderder dan bij olieverf. Tempera wordt nog steeds gecombineerd met bladgoud, maar kan verder op allerlei manieren worden gebruikt. Ook op doek en op groot formaat. Het is niet eenvoudig om met tempera te leren schilderen. Dat gebeurt doorgaans in een complexe gelaagdheid. Michelangelo schijnt ooit te hebben beweerd dat ‘als je met tempera kan schilderen, dan kun je alles schilderen’. Een opmerking die veel waarheid bevat.
De Academie voor Kunst en Ambacht is een door het CRKBO geregistreerde beroepsopleiding en sinds 2011 opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Tevens is de Academie voor Kunst en Ambacht een door SAVANTIS en GOC erkend leerbedrijf.
download
Algemene Voorwaarden
Klachtenprocedure
Privacy
Disclaimer

Volg ons

Volg ons op Facebook  

Copyright © 2008 Stichting Kunst & Ambacht

‘Het gaat niet om de schoonheid die je hebt, maar om de schoonheid die je verlangt’. Plato