Miniaturen & Aquarelverf

geklaard eiwit en pigment op perkament

Miniaturen vinden we in middeleeuwse manuscripten. Het zijn de plaatjes bij de tekst, maar vaak zijn de illustraties meer aanwezig dan de tekst, en is de tekst ondergeschikt aan de totale opmaak. Miniaturen worden op perkament geschilderd. Perkament wordt gemaakt uit de huiden van jonge dieren, zoals geiten, schapen en kalveren. Op het perkament werd geschilderd met een mengsel van verschillende verfsoorten. Voor sommige kleuren gebruikten de miniaturisten lijmverf, voor andere Arabische gom en voor weer andere geklaard eiwit.

Geklaard eiwit wordt gemaakt door eiwit zolang te kloppen tot er een hard schuim overblijft. Dit schuim moet een tijdje staan, waardoor het weer vloeibaar wordt en te gebruiken is om pigmenten mee te wrijven. Het is een behoorlijk dekkend bindmiddel dat niet al te dik moet worden opgebracht. Het zorgt voor fluweelachtige tonen en kleuren. Veel miniaturen hebben krachtige kleurcontrasten van heldere kleuren, dankzij het gebruik van geklaard eiwit.

Sommige pigmenten laten zich niet zo goed met dit bindmiddel vermengen, en daarvoor gebruikte men dan Arabische gom. Dat is een harssoort die in water oplost en die al sinds de late Oudheid werd verhandeld door de Arabieren. Deze harssoort komt oorspronkelijk uit Afrika. Arabische gom is het bindmiddel voor aquarelverf, en het zorgt voor een lichte transparante verflaag. Vanaf de 18e eeuw is de aquarel als zelfstandig medium ontstaan, waarbij geen wit meer werd gebruikt en er met veel water op papier werd geschilderd.

De Academie voor Kunst en Ambacht is een door het CRKBO geregistreerde beroepsopleiding en sinds 2011 opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Tevens is de Academie voor Kunst en Ambacht een door SAVANTIS en GOC erkend leerbedrijf.

download
Algemene Voorwaarden
Klachtenprocedure
Privacy
Disclaimer

Volg ons

Volg ons op Facebook  

Copyright © 2008 Stichting Kunst & Ambacht

‘Zorg dat je niet nalaat elke dag iets te tekenen want, hoe weinig het ook is, het zal de moeite waard zijn, en het zal een wereld van verschil maken.’

Cennino Cennini