Fresco

fresco Jheronimus Bosch Schilderstraat Eva Jeroen Bosch Tuin der Lusten

Fresco is een van de oudste en tegelijkertijd een van de meest veeleisende schildertechnieken die er bestaat. We zien de frescotechniek los van elkaar tegelijkertijd ontstaan bij zowel de Indiërs, de Chinezen, de Azteken, de Egyptenaren en de Etrusken. Door kalkstenen of schelpen te verhitten tot ongeveer 1000 graden ontstaat ongebluste kalk, een levensgevaarlijk goedje dat met water geblust of gelest moet worden. De gebluste kalk werd enige tijd onder water in een kalkput bewaard en gebruikt voor zowel de bouw van huizen als het pleisterwerk.

Door een aantal lagen kalkmortel (kalk met zand) op een muur aan te brengen wordt de sterke krimpbeweging van de kalk opgevangen. De laatste laag, intonaco, is meestal dun (tot ongeveer 3 mm) en van een fijne structuur. In deze toplaag of intonaco wordt rechtstreeks met pigment geschilderd. Het speciale van fresco is dat de verf niet op de muur wordt geschilderd, maar in de muur wordt opgenomen. De gebluste kalk Ca(HO)2 wordt namelijk onder invloed van opname van CO2 uit de lucht en door verdamping van H2O opnieuw kalksteen (Ca2CO3). De pigmenten zijn dan in de kalksteen gevangen. De authentieke Italiaanse buon’fresco techniek is ontstaan in de 15e eeuw in Toscane en Umbrië en is in de 16e eeuw door meesters als Raphael en Michelangelo onsterfelijk geworden.

Fresco is zo moeilijk omdat je deel voor deel moet werken aan een groot monumentaal ontwerp. Elk onderdeel moet helemaal af zijn voor je naar het volgende kan gaan. Correcties in de intonaco zijn een volgende dag niet mogelijk. Je moet zowel snel als trefzeker werken. Per dagdeel of giornata kun je hooguit 5 uur schilderen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Fresco is nooit een individueel gebeuren. Meestal werk je met een ploeg van minstens vier à vijf schilders en stukadoors aan deze muurschildering. Fresco is bij uitstek een toegepaste schildertechniek waarbij samenwerking op allerlei niveaus van het grootste belang is. De mythe dat genieën als Michelangelo en Raphael het allemaal alleen hebben bedacht en uitgevoerd is een van de vele typisch verzinsels van de romantische kunstgeschiedenis.

zie frescoprojecten
De Academie voor Kunst en Ambacht is een door het CRKBO geregistreerde beroepsopleiding en sinds 2011 opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Tevens is de Academie voor Kunst en Ambacht een door SAVANTIS en GOC erkend leerbedrijf.
download
Algemene Voorwaarden
Klachtenprocedure
Privacy
Disclaimer

Volg ons

Volg ons op Facebook  

Copyright © 2008 Stichting Kunst & Ambacht

‘Het gaat niet om de schoonheid die je hebt, maar om de schoonheid die je verlangt’. Plato