Encaustiek & Punische was

Astrid Stooker Punische was

Encaustiek komt van het Griekse woord enkaio dat ‘inbranden’ betekent. Encaustiek is een van de alleroudste verfsoorten en was al in de Oudheid bekend bij de Egyptenaren en de Grieken. Het wordt gemaakt door pigmenten te vermengen met gesmolten bijenwas. Deze was stolt onmiddellijk door afkoeling. De kunst is nu om de verf op de juiste temperatuur te verwerken. Daarvoor zijn allerlei apparaten bedacht, maar het allermooiste is toch nog altijd hét apparaat van de schilder: het penseel.

Om met een penseel met warme bijenwas te schilderen moet je beschikken over een apparaat dat de verf warm kan houden. Zodra je je penseel in de warme verf doopt en hem naar je schilderij toebrengt stolt de was alweer. Je moet dus snel en spontaan schilderen. Encaustiekverf zorgt voor een typische dikke plastische textuur.

Punische was is al net zo oud, en vernoemd naar de Feniciërs die deze verfsoort ontwikkeld zouden hebben. Ze hebben een methode bedacht om bijenwas met behulp van een loogzout in kokend water op te lossen. De bijenwas wordt daardoor verzeept, en is nu met pigmenten en water te gebruiken.

Het is een zeer elegante en gebruikersvriendelijke verf die overal op hecht, vooral op ruwe oppervlakten, zoals juthout, steen, terracotta en dergelijke. Punische was is een emulsieverf, en er kan dus ook olie aan toe worden gevoegd. Door de aanwezigheid van bijenwas ‘licht’ de verf op een speciale manier op, waardoor de pigmenten bijna het karakter krijgen van pastelkrijt. Je zou het met wat fantasie de acrylverf van de Oudheid kunnen noemen. Het is alleen vele malen mooier en zachter van uitstraling.

De Academie voor Kunst en Ambacht is een door het CRKBO geregistreerde beroepsopleiding en sinds 2011 opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Tevens is de Academie voor Kunst en Ambacht een door SAVANTIS en GOC erkend leerbedrijf.

download
Algemene Voorwaarden
Klachtenprocedure
Privacy
Disclaimer

Volg ons

Volg ons op Facebook  

Copyright © 2008 Stichting Kunst & Ambacht

‘Zorg dat je niet nalaat elke dag iets te tekenen want, hoe weinig het ook is, het zal de moeite waard zijn, en het zal een wereld van verschil maken.’

Cennino Cennini